Zvýšenie úrokových sadzieb na Ukrajine nebude mať dlhodobý efekt

15.04.2014 Celý región

Kyjev 15. apríla (TASR) - Ukrajinská centrálna banka zvýšila v pondelok výrazne úrokové sadzby. DPA sa odvoláva na expertov, podľa ktorých zvýšenie úrokov nebude mať dlhodobý vplyv na kritickú situáciu krajiny, s ktorou je Rusko v konflikte. Expert Neil Azous z americkej analytickej spoločnosti Rareview Macro v tejto súvislosti poukázal aj na vysoký štátny dlh krajiny.

Pokles ukrajinskej hrivny, ktorá sa od začiatku roka prepadla asi o 30 %, zdražel importy a nové opatrenie podporí najmä rast spotrebiteľských cien.

Investori z obavy pred ďalším zostrením krízy už predisponovali do zahraničia veľké finančné sumy.

Počas krízy sa úročenie ukrajinských štátnych dlhopisov prudko zvýšilo. Na voľnom trhu sa dlhopisy úročia 9,62 %. V pondelok (14. 4.) vzrástol úrok o 0,40 percentuálneho bodu. Dnes sa však ich úročenie hýbalo len slabo.

V prípade finančnej krízy v Španielsku či Portugalsku sa úročenie dlhopisov nad 7 % pokladalo za maximálne. Jeho vyššia úroveň sa podľa expertov už nedala zvládnuť. Hovorilo sa o hrozbe štátneho bankrotu.

Ukrajinská centrálna banka zvýšila v pondelok s platnosťou od dnes svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 3 percentné body na 9,5 %. A v pondelok zvýšila aj jednodňovú sadzbu zo 7,5 na 14,5 %. Naposledy zvýšila úrokové sadzby silnejšie v roku 1998. Prepad kurzu hrivny sa dnes predpoludním zastavil
 

Vyberte región